Specialisten in rubber, slangen en afdichtingen.


Over rubber

Rubber is van oorsprong een natuurproduct. Door toevoeging van roet en vele andere stoffen, worden de verschillende eigenschappen verbeterd. Op deze wijze zijn een groot aantal verschillende rubbersoorten ontwikkeld. Hierdoor worden producten verkregen met een soepele en stabiele netwerkstructuur die onder belasting grote deformaties kunnen weerstaan.

Na opheffing van de belasting moet het product spontaan en zo volledig mogelijk zijn oorspronkelijke vorm weer aannemen. De stijfheid van rubber is honderd tot tienduizend keer lager dan die van vaste stoffen zoals metalen, steen of kunststoffen. Deze combinatie van eigenschappen is uniek en de meeste toepassingen van rubber zijn op deze mechanische eigenschappen gebaseerd (bijv. schokdempers).

Rubber wordt vaak daar gebruikt waar geen technisch of economisch alternatief materiaal is. Rubberproducten worden vaak toepast in kritische applicaties zoals constructies, machines, bouwwerken, enz.

Er zijn vele rubber soorten:

NR - Natuurrubber

Natuurrubber is een natuurlijke rubbersoort die als voorbeeld dient voor alle synthetisch geproduceerde elastomeren. Deze rubbersoort is goed slijtvast, is elastisch en heeft uitstekende dynamische eigenschappen. Ze wordt dan ook vooral toegepast voor technische artikelen als afdichtingen, trillingdempers, riemen en membranen, en gebruiksartikelen als schoenzolen, laarzen, handschoenen, elastieken, kleefstoffen enz.

SBR-Butadieenrubber

SBR is de oudste en de meest toegepaste soort synthetisch rubber. Ongeveer 65% van de wereldproductie van SBR is bestemd voor de productie van banden. SBR heeft ten opzichte van NR een betere weerstand tegen slijtage. Toepassingen zijn dus vooral autobanden en transportbanden, en slijtdelen in het algemeen.

Para Rubber

Pararubber is een zachte natuurrubber die vooral bekend is vanwege de uitstekende slijtvastheid. Pararubber wordt veelal toegepast in staalstraalcabines en als bekleding voor bijvoorbeeld containers en silo’s.

IIR-Butylrubber

Butylrubber is een samengestelde synthetische rubbersoort en heeft een zeer geringe doorlaatbaarheid voor lucht, waterdamp en andere gassen. Deze rubbersoort wordt vooral toegepast voor binnenbanden, membranen, autoslangen en beschermende kleding.

CR- Neopreen®

Chloropreen rubber of Neopreen® is een veel voorkomende synthetische rubbersoort die wordt toegepast voor afdichtingen. Het heeft een redelijke oliebestendigheid en is goed bestand tegen weersinvloeden. Tevens is de vuurbestendigheid vanwege het hoge chloorgehalte goed; het brandt in de vlam, maar dooft zodra de vlam verwijderd wordt. Toepassingen van Neopreen® vindt men overal waar goede bestendigheid tegen vuur, veroudering en chemicalien vereist is: afdichtingen, slangen, walsbekledingen, afdichtingsprofielen enz.

EPDM

EPDM is een synthetische rubbersoort en is zeer goed bestand tegen zonlicht en weersomstandigheden. Deze rubbersoort wordt vooral toegepast in de automobielindustrie, bijvoorbeeld voor afdichtingsprofielen, slangen en afdichtingen. Tevens wordt EPDM vanwege de goede bestendigheid tegen heet water ingezet als afdichting en in slangen bij (vaat)wasmachines en waterleidingen. Vanwege de goede bestendigheid tegen de weersinvloeden wordt EPDM ook veel ingezet als bouwprofiel.

MQ-Siliconenrubber

Siliconenrubber is een elastomeer met vrijwel onveranderlijke mechanische eigenschappen tijdens gebruik bij temperaturen tussen –70 en +180 °C. Ook kan dit materiaal zowel uitstekend isolerend als extreem geleidend worden ingesteld. De mechanische eigenschappen van siliconenrubber liggen echter onder die van andere elastomeren. Siliconenrubbers worden onder meer toegepast in de voedingsmiddelenindustrie en in de medische wereld. Ook voor diepvriezers, kachels, droogkasten, vliegtuigdeuren enzovoorts is siliconenrubber het meest geschikt. Vanwege de elektrische eigenschappen wordt siliconenrubber veel toegepast in elektronische componenten.

NBR-Nitrilerubber

Nitrilrubber is een synthetische rubbersoort die zeer goed bestand is tegen minerale oliën en brandstoffen. NBR wordt daarom vooral toegepast als afdichtingen, membranen, O-ringen en slangen.

ECO-Epichloorhydrinerubber

ECO is een van de weinige rubbersoorten die bestand is tegen minerale oliën (ook loodvrije benzine), en tevens een goede bestendigheid heeft tegen weersinvloeden en ozon. ECO wordt onder meer toegepast voor afdichtingen, membranen, walsbekledingen en slangen.

FPM- Viton®

Viton® heeft zeer goede chemische eigenschappen, ook bij hogere temperaturen. Deze rubbersoort is bestand tegen vele chemicaliën, zonlicht en olie. FPM is niet geschikt voor gebruik in stoom. Toepassingen zijn afdichtingen, vormdelen en slangen waarbij een uitstekende bestendigheid tegen chemicalien en hoge temperaturen gewenst zijn. FPM wordt ook wel aangeduidt als FKM

CSM-Hypalon®

CSM is een rubberkwaliteit die zuurbestendig is, en goed bestendig tegen licht, ozon en weer. Door de chlorering van CSM is dit materiaal vlambestendig. Toepassingen vindt men dan ook als bekledingen en hoezen, kabelmantels, zuurbestendige slangen, membranen, vloerbedekking in laboratoria enzovoorts.